MÍR UPROSTŘED PEKLA

Venku je trochu zima na konec dubna. Představovala jsem si to víc v módu letního oblečení a čerstvých pih na nose po odpoledni stráveném venku. Ale nevadí, slunce tam někde je a hřeje. Jsem šťastná, že jsem se mohla už od února dívat při psaní na rozkvetlý keř naproti domu. 

Vsadím se, že poslední víkend v květnu bude teplý, plný slunce a květů v okolí Vyšehradu v Praze. Sice budu hodně uvnitř Kongresového centra, ale je tam nádherný výhled na celou Prahu. A moc se těším na pátek ráno, kdy se k budově začnou scházet stovky lidí – přijedou na Summit The Listening World – Nasloucháme srdcem 2024

Naposledy jsem dvě stovky lidí vítala na konferenci před rokem. Ale tohle číslo je pro naši organizaci unikátní, nevídané. A nevídaný je i počet lidí, kteří dorazí z ciziny. Každý jediný z nich je pro mě inspirací, klenotem a požehnáním. Všichni dorazí s myšlenkami na mír, rovnováhu ve světě, klid v duši a lásku.

Pozvala je k nám čistá duše – Kačenka Fišerová. Nevěřila jsem zpočátku, že opravdu pozve všechny, které si napíšeme na papír jako prvotní nápad. A taky jsem netušila, že všichni z nich řeknou ano. Někteří z nich řekli ano na cestování přes polovinu zeměkoule poprvé po letech, někteří i v úctyhodném vysokém věku. 

Od počátku jsem byla nadšená z Jenny, kterou jsem lákala do Prahy už rok. Jenny je z Izraele a před rokem jsme se spolu bavily poprvé o tom, jak vytvořit školu pro budoucí kouče. Inspirovala se naší Akademií PRO profesionály a lídry. Už jsem s Jenny vedla dva webináře a ten poslední v Akademii lidského potenciálu oslovil hodně lidí. 

Proto se těším, že spolu s Jenny, její kolegyní Yael, Mashou Lishenko z Ukrajiny a Robem Cookem povedu panelovou diskuzi na téma Mír uprostřed pekla. Všichni si v životě prošli válečnými konflikty. Masha dokonce vysílala poslední webinář z bunkru na Ukrajině. Rob bojoval na Blízkém východě v americké armádě. Jenny a Yael se jednoho dne probudily do války s Palestinou. 

V takových chvílích člověk touží po prostém zírání z okna na rozkvetlý keř. Protože v bunkru nebo ve válečném konfliktu nejspíš přemýšlí, jestli jeho děti vůbec ještě kdy opálí slunce a vyraší jim čerstvé pihy na nose. Ale když zároveň ví, že se právě v tuto chvíli nic neděje jinde, než v jeho představách, může prožívat mír i uprostřed pekla. Krásně o tom Jenny mluví během našeho webináře. Poslechni si ho, ať ti to dává větší smysl.  

Citát inspiruje Jenny Gailteband k práci s lidmi a pomáhá jim najít své vnitřní světlo. To je pak naviguje životem. Tím, že v nás hoří vášeň, dokážeme zažehnout i ostatní kolem sebe. Naše vnitřní světlo svítí během míru i války, v konfliktu i během láskyplných rozhovorů. 

Zažila jsem si peklo uprostřed míru. Celý svůj dospělý život jsem žila v představách, že na mě někdo útočí. Bohužel to se to pak manifestovalo v mých vztazích a tím se mi mé představy potvrzovaly. Žila jsem v nejbezpečnější zemi světa obklopená milující rodinou a přáteli a každý den sváděla lítý boj díky mé fantazii, myšlení a blbému zvyku takhle myslet každý den, každou hodinu. Pravý opak toho, co tito úžasní lidé prožívají v Izraeli nebo na Ukrajině. A jsem vděčná za každou chvíli, kdy si mohu uvědomit, že se právě v tuto chvíli nic neděje. A nikdy nedělo jinde, než v mých představách.

Věřím, že Summit The Listening World přinese mnoho nového. Nové poznání o tom, kde se mír bere, jak mu naslouchat a jak mu tím pádem jít naproti, jak ho žít. V mých představách tuto pochodeň zažehneme v každém, kdo přijde naslouchat, ať už osobně nebo online.

Kat Černá
spoluzakladatelka Porozumění mysli z.s. Transformativní koučka
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů