NUTNĚ SI POTŘEBUJU ŠLEHNOUT

Jsem bývalá závislačka. Kouřila jsem. Taky jsem byla závislá na vztazích s muži, kteří mě neměli rádi. A taky jsem si musela dokazovat, jak jsem dobrá. A taky jsem si musela každý den v létě koupit zmrzlinu. A byla jsem závislá na čokoládě, několik let. Jednou jsem zkusila kokain a páni, šla bych do toho znovu. Určitě jsem závislá i na něm, jen tomu odolávám. A když mi trhali osmičky, tak mi šlehli Diazepam. Nejlepší stav, který jsem do té doby měla. Naprostá špica. Určitě jsem závislá i na něm. Jen tomu odolávám.

Znám docela dost lidí, kteří odolávají nebo ne. Nějakému volání. Někdy je to volání uvnitř hlasitější, někdy sotva postřehnutelné. Někdy tam není. Často se to volání pojí se situacemi, které jsou vyhrocené. 

No, to není ve skutečnosti pravda. Nic k nám nepřichází zvenku. A omlouvám se, pokud ti bourám schéma toho, jak se děje život. Když se podívám na vteřinový rozklad dané chvíle, jde vždy o to, že se něco stane, já si o tom něco pomyslím, nebo na to uvnitř reaguji a moje myšlení najednou nabobtná jak gumový medvídek ve sklenici vody. Ten nápor myšlení, ten tlak v hlavě – to je moment, který volá po uvolnění. 

Způsob uvolnění máme každý jiný. Ale každý z nás ho má. Jen některé považujeme za zdravé nebo účinné. Časem není účinný žádný, pokud si myslíme, že je příčinou naší úlevy. Jde jen o přechodnou berličku. Je nutné si uvědomit, co přesně způsobuje ten tlak. A že zase odejde, stejně jako jakákoliv myšlenka nebo pocit. 

A tak jsem se potkala s Honzou Fialou, který se věnuje projektu Znovu spolu. Je to bývalý závislák, stejně jako já. I když on se asi považuje za většího závisláka, protože jel na perníku. Osobně bych to neporovnávala – nikdo z nás není na své hříchy pyšný. Nikdo z nás se nevyhne tomu pocitu: dal/a bych si znovu. 

S Honzíkem jsme se nedávno bavili o tom, jestli je ta opětovná chuť na drogu/alkohol/čokoládu opravdu znamením toho, že jsem pořád závislá. Osobně si to nemyslím. Je to znamení, že jsme lidi a naše trable přirozeně chceme řešit. Přirozeně se chceme zbavit blbého pocitu, tlaku. A jestli jsme v tu chvíli zvyklí si šlehnout, nebo si jít zaběhat, není podstatné. 

Podstatné je, že zapomínáme, že myšlenka, která nás stresuje nebo děsí, zase odejde. Je to ovšem taková bolest všech lidí, kteří si závislostí prošli, že mají pocit, že jsou na tom hůř nebo alespoň jinak, než ti, kteří se za závisláky nepovažovali nikdy. Drazí, všichni jsme vyrobení stejně a fungujeme na základě stejných fyzikálních zákonů. Když dostaneš chuť na něco, co pro tebe není dobré – neznamená to o tobě nic. NIC. Nejsi zlý člověk, nejsi závislák, nejsi nedostatečný jedinec, nejsi špatný nebo slabý. Prostě tě přepadla myšlenka. 

Honza se věnuje lidem, kteří žijí se závislostí – ať už jako ti, kdo jí trpí, nebo ti, kteří s někým závislým žijí. Závislost nás v určitou chvíli rozděluje. Nemůžeme najít společnou řeč, ze vztahů se vytrácí intimita a láska. Honza se věnuje stmelování společnosti, navracení se zpátky, pokud někoho závislost rozdělila.

Jsem fakt hrdá na to, že ho mohu osobně podpořit při jeho počinu, kterým je konference Znovu spolu. A už podruhé. Spolu s Radkem Pavlíčkem opět vystoupím na pódiu před desítky lidí a pokusím se otevřít srdce všem, kteří je zavřeli díky obrovské bolesti a zklamání. Bez otevřeného srdce se nikomu nepřiblížíme. Ale otevřít srdce je odvážný čin, když máme strach, že nám někdo ublíží. A tak se budeme bavit o tom, co nám skutečně ubližuje. Jak to přežít a jak být znovu spolu. 

Mám pro tebe slevový kupón na vstup na konferenci Znovu spolu – MYSL10. Ta se bude konat 12. 10. 2024 v Modré Stodole, v Horoměřicích u Prahy. Přijde i Michal Hanzl – další bývalý závislák a fakt super chlap, který pomáhá závislým. 

Moc se těším na další povídání na pódiu s Radkem Pavlíčkem, který mě neustále inspiruje jeho příběhem dostání se z těžkých závislostí na alkoholu a kouření. Když Radek mluví, moje srdce se automaticky otevírá. Tak přijď také. 

A mezitím se k nám přidej na webinář o závislostech, budeme dělat celou sérii. Ten první bude hned příští středu, 17/7 od 20 hodin. Pokud nestíháš, můžeš si pořídit záznam.

S láskou a porozuměním všem závislákům,
Kat

Kat Černá
spoluzakladatelka Porozumění mysli z.s. Transformativní koučka
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů